Ana içeriğe atla

Sanal gerçeklik gözlüğü nedir ve ne işe yarar ?

Sanal gerçeklik gözlüğü , günümüzde yaygın olan LED , LCD , Plazma gibi teknolojiler ile üretilmiş telefon , bilgisayar ve diğer birçok aygıtın ekran görüntüsünü daha gerçekçi göstermek , göz yanılmaları ( hileleri ) sayesinde görüntüyü daha gerçekçi olarak algılatmak için tasarlanmış teknolojik gözlüklerdir.
Bazen bir karton ve bir gözlük çerçevesi ile bazen de Oculus,LG,Samsung,Google,Sony gibi dünya devlerinin ürettiği Sanal Gerçeklik gözlükleri ile telefonlarımızda bir filmi izlerken , oyun oynarken veyahut televizyon ekranında 3D bir film seyrederken , izlenilen görüntüyü daha gerçekçi algılama sağlanabilir ve izlenilen şeylerden daha fazla zevk alınabilir.

Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulur ?


Biz insanlar geçmişten bugüne hep bir şeyleri değiştirme , daha iyiyi keşfetme isteği içerisindeyiz ve bunu yaparken bulunduğumuz evrenden kopmak ve yeni evrenlere doğru yol alma arzumuz da vardır bu yüzden insan bulunduğu dünyadan bir an olsun uzaklaşıp ekranda gördüğü görüntülerin içine yoğunlaşmak ister işte bu ihtiyacından da , sanal gerçeklik gözlüğü dediğimiz VR ( Virtual Reality ) gözlüklerini icat etme ve geliştirme çabası oluşur.
Geçmişten bugüne birçok sanal gerçeklik denemesi olmuştur , Atari oyunları vs daha birçok eski oyun konsolları üzerinde çeşitli çalışmalar ile sanal gerçeklik yakalanmaya çalışılmıştır fakat eski teknoloji ile böyle bir şeyi başarmak zordu , başarılsa da yapılan aygıtlar düşük kalitenin yanında karışık ve kullanılması zor oluyordu.
Fakat bundan 3-5 sene önce Google‘nin Glass hareketi ve  1-2 sene öncesine kadar telefon üreticilerinin bu piyasaya dahil olması yeni bir sanal gerçeklik cihazı oluşturulması isteğini güçlendirdi  ve böylece rekabet başladı.Rekabet ile her geçen gün daha iyi sonuçlar veren , daha gerçekçi görüntüler sunan sanal gerçekli cihazları üretilmeye ve yaygınlaştırılmaya başlandı.

Gerçekten işe yarıyor mu ?

Tabi ki de işe yarıyor , gelişen teknoloji ile gözlükler çok kaliteli sonuçlar veriyor ve kullanıcılar kendilerini oynadıkları oyunun , izledikleri görüntülerin gerçekten içinde hissedebiliyor , durum öyle ki bazen ; Bir oyuncu kendini gerçekten oyuna kaptırıp oyun içi hareketlerini dışa vurabiliyor , korku filmi izleyen birisi korkudan kendini yerlere atabiliyor.Zaten bu teknolojinin en çok işe yaradığı sektör korku filmleri ve oyunlarıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Metaverse arsa dolandırıcılığına aman dikkat!

 Facebook'un  Metaverse işine girmesiyle birlikte tüm dünyada bir Metaverse çılgınlığı yaşanıyor şu sıralar. Metaverse üzerinden arsa/arazi satın almalar, Metaverse coin'leri vs.  Peki daha şimdiden Metaverse üzerinden bir arsa satın almak mantıklı mı? AMAN DİKKAT! metaverse’de bir şey satanların büyük bir çoğunluğu dolandırıcıdır. Kendi ekosistemleri yoktur ya da tutmayacağını bildikleri halde bir şeyler satarlar. Kalan yüzde 1’in de 1-2 tanesi tutar. O da decentraland, sandbox, enjin vs. gibi çok yatırım almış olanlar olabilir. Metaverse dediğiniz şey sanal bir evren. teknolojiye yatırım yapan her firma kendi sanal evrenlerini, sanal dünyasını, sanal alanını kurabilir. yani depolama alanı ve server'ınız varsa onlarca dünya kadar alan oluşturabilirsiniz. gelecekte de facebook, instagram, google, samsung, adidas, nintendo vs. hepsi kendi sanal alanını oluşturabilir. içine girince kiminde oyun oynarsın, kiminde ayakkabı denersin, kiminde çamaşır makinesi alırsın. içine de ...

Geleneksel bir gazetecinin Snapchat’le imtihanı

Beni yakından tanıyanlar bilir; haber alma konusunda acayip muhafazakâr biriydim; yani illa medyum gazete, televizyon olacak. Muhabirken de televizyona geçme tekliflerinin reddettim ve hep dergi, gazete gibi basılı mecralarda çalıştım. Yıllar yılları kovaladı. Kızı doğurmuşum, beşiğinde sallıyorum telefonum çaldı; benim gibi aşağı yukarı aynı zamanlarda anne olan gazeteci arkadaşım arıyordu:  “Ya Ayten Facebook diye bir platform var, uzun uzun vakti olmayan için birebir. İki dakika girip çıkıyorsun. Millet orada fotoğraf falan paylaşıyor. Çok eğlenceli. Sen de girsene.” Fikir kafama yattı çünkü daha kırkı çıkmamış bebeğin kırkına merdiven dayamış, ömrü okumakla geçmiş annesi olarak ne kitap okuyabiliyordum ne de film izleyebiliyordum; ara ara kızım uykudayken ben de pert bir şekilde kendimi yatak-yastığa gömmediysem beşer onar dakikalık vakitlerim oluyordu. Oyalanmak kafa dağıtmak için iyi olabilirdi ve 2007’de bir Facebook hesabım oldu, hâlâ da hesap açık. (Bura...

Central Park'ı Mega Bir Yapıya Dönüştürmeyi Hedefleyen Muhteşem Proje Teklifi

Yitan Sun ve Jianshi Wu ismindeki iki tasarımcı, Central Park'ın altındaki ana kayayı kazarak, parkı içine daha fazla insanı alabilecek hale getirmek istiyor.  eVolo'nun her yıl düzenlediği gökdelen yarışmasında birinci olan tasarımcıların proje teklifinde şöyle yazıyor: "Hedef, arazi ve mimari arasındaki geleneksel ilişkiyi, işgal edilebilir yerlerin doğayla direkt olarak bağlantılı olmasını sağlayacak biçimde tersine çevirmek. Etrafındaki yüksek derecede yansıtıcı cam kaplama sayesinde, parkın içindeki manzara bir sonsuzluk illüzyonu yaratarak fiziksel sınırların ötesine uzanabilir. New York şehrinin kalbinde, yeni bir ufuk doğuyor." Haberin Tamamı İçin:  http://www.boredpanda.com/central-park-g... "3 km²'lik bir alana yayılan şehir parkı Central Park, New Yorklulara yoğun kent hayatından uzaklaşma fırsatını sunuyor. Ancak, nüfusun yalnızca bir kısmı bunun tadını çıkarabiliyor." Parkı daha fazla insan için kullanışlı hale getirmek isteyen ...